Om Kenneln

På Sparvgården bedrivs avel i en medvetet liten omfattning. Alla hundar går fritt på vår inhägnade gård. Här finns en hel del djur, förutom våra hundar, idag två Finska Lapphundar, mamma Kola med sin valp Aniak och Jämthundstiken Elsa, frigående höns, katter och får, så hundarna är vana med att möta både katter, höns utan problem. 

Vi som bor på Sparvgården är båda två inbitna friluftsmänniskor och uppväxta med hundar.
Monica har som vuxen haft polarhundar (Grönlandshundar) i många år, där mycket av hennes tid ägnades åt hundspannskörning. Även en underbar korsning av Isländsk Fårhund/Border Collie, Amanda, har hon haft turen att ägt. Denna hund blev 14 år, och är idag begravd på gården under körsbärsträdet.

Anders har under hela sitt liv jagat, så väldigt många timmar läggs ute i skog och mark, både under jaktsäsong och under övrig tid. Vi tar också gärna med hundarna i bilen på div bilfärder, då vi anser att det är viktigt att dom blir trygga med det.

Då Amanda gick bort ägnades mycket tid och funderingar på en ny hund, men vilken ras skulle det bli? Valet blev Finsk Lapphund då den rasen är en tålig och vänlig ras.
Så januari –13 föddes Kola uppe hos Winnie och Ola på Fjällfarmens kennel. Winnie har fungerat som vårt bollplank och mentor sedan dess, vi har henne att tacka för allt som är värt att veta om denna ras.